Beschuldigd van een misdrijf, de volgende stappen

Ben je beschuldigd van een misdrijf? Dan heb je een strafrecht advocaat nodig. Dit moet geregeld worden door de politie, maar je kan ook zelf een ervaren advocaat Breda zoeken. Hoe dan ook, je hebt totdat de advocaat jouw zaak heeft aangenomen, het recht om te zwijgen. Je mag ook niet overhoord worden door de politie totdat je iemand hebt om je bij te staan. Een advocaat in handen nemen is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden. Je hoeft de kosten van de advocaat niet helemaal zelf te dekken, dit wordt gedeeltelijk door de overheid gedaan. Het restbedrag komt bij jou maar is afhankelijk van je salaris. De kosten zijn dus vaak Pro Deo.

Wat doet de advocaat?

Voordat de advocaat je zaak aanneemt zal hij eerst een intake gesprek met je doen en al het materiaal analyseren. Als hij hier tevreden over is, zal hij je verder met juridische hulp bijstaan, aanwezig zijn bij verhoren en je zaak verdedigen in de rechtszaal. Vanaf het moment dat de advocaat je aanneemt is je zwijgrecht voorbij.

Bij de rechter

Totdat de datum van je verhoor is aangebroken, zal de advocaat je zaak zo goed mogelijk voorbereiden en jou bekend maken met wat er in de rechtszaal zal gebeuren. Tijdens de rechtszaak kan de advocaat objectief handelen in situaties die voor jou erg emotioneel kunnen zijn. Dit is een zeer waardevolle bijdrage. Hij zal proberen een zo goed mogelijk vonnis uitgesproken te krijgen.

De nasleep

Naderhand is het werk van de strafrechtadvocaat niet altijd afgelopen. Is er reden om in hoger beroep te gaan, dan kan hij helpen. Ook als hier geen reden voor is, zal hij je realistisch advies kunnen geven. En bij eventuele onderhandelingen met de wederpartij kan de advocaat jouw kant afhandelen. Een strafrechtadvocaat begeleidt je zaak van begin tot einde en kan je met juridische hulp bijstaan in deze nare situatie.